Шахраї придумали нову схему викрадення грошей із банківської картки

15.08.2021, 15:45

Нещодавно зловмисники обікрали 18 осіб у Луцьку. Схема грабіжників проста - вони дзвонять на номер телефону, який прив'язаний і до вашої банківської карти. Видають себе за представника банку і просять здійснити певні операції, які насправді переводять ваші кошти на їхні картки.

Хто в зоні ризику?

Один з найбільших операторів мобільного зв’язку в Україні Vodafone та національний банк ПриватБанк поки що, тестують  рішення, яке допоможе усунути проблему, а саме впровадження двокрокової перевірки власників карток. 

Отже, якщо ви користуєтесь послугами мобільного оператора Vodafone або іншого оператору та маєте прив’язану картку Приватбанку до свого номера ви в зоні ризику.

Якщо ви продаєте або купуєте на інтернет-платформах. Одна з найбільших і, на жаль, незахищених платформ - ОЛХ. Шахраї нібито цікавляться вашим товаром, просять номер карти для того, щоб оплатити замовлення, а отримавши номер карти і маючи номер мобільного здійснюють свої шахрайські схеми. Одна з них - після дзвінка від зацікавленого покупця вам дзвонить представник банку (з номера, який починається на 056).

Псевдопредставник запевняє, що вам повинні переслати кошти, але робить це юридична особа, тобто фірма. І вам потрібно дозволити перерахування цих грошей, виконавши певні операції в своєму онлайн банкінгу. "Введіть код -1111 в поле для переказу грошей на свій мобільний", - говорить шахрай і якщо довірливий користувач так і робить, то перераховує 1111 гривень на свій мобільний, звідки шахраї, які завчасно зробили картку з таким же номером телефону, як у вас їх знімають. Запитайте, як таке можливо?

Заявити про втрату телефонної картки може кожен, а оскільки вони в Україні поки не іменні - то і кожен може виготовити собі дублікат. Для цього необхідно лише назвати останні номери телефонів з якими ви контактували. А завбачливі шахраї кілька разів вам дзвонили з різних номерів, які і назвали. Нарешті, вони отримують дублікат вашої мобільної карти, якою можуть спокійно користуватися.

Як не потрапити на гачок?

Перше правило - ніколи і нікому не називайте свій пін-код від банківської карти, навіть якщо номер який вам дзвонить запевняє, що це представник вашого банку.

Якщо вам дзвонять з незнайомих номерів, перевірте, чи з'являється цей номер в месенджерах. Зазвичай, шахраї не створюють на сім-картах одноденки акаунти в Viber або Telegram.

Вам можуть відправляти смс повідомлення з цифрами нібито коду, який необхідно ввести. Ігноруйте їх.

Якщо вам дзвонить представник вашого банку, щоб переконатися, що це не шахраї, покладіть трубку і передзвоніть на гарячу лінію.

Якщо ви зрозуміли, що вас обдурили, терміново телефонуйте на гарячу лінію свого мобільного оператора, або банку і просіть, щоб картку заблокували.

Пам'ятайте, що, маючи доступ до вашого мобільного номеру і банківської картки, шахраям легко потрапити в ваш мобільний банкінг і зняти звідти всю суму, а іноді навіть набрати гроші в кредит, розповідає Мукачево.нет.   

Читайте АСН в Google News