Як буде розраховуватися трудовий стаж, якщо у вас неповний робочий день

08.08.2018, 08:24

Найважливіше питання сьогодні - пенсійне. Дехто хвилюється, як буде розраховуватися його стаж, якщо він працював неповний день, і це пов'язано, наприклад з інвалідністю.

Наприклад, людина з інвалідністю в різні місяці працює з різною тривалістю дня, відповідно з різним відсотком ставки. Коли прийшов час отримати пенсію, чоловікові нарахували, ніби він працював повний тиждень за повною ставкою. У підсумку це призвело до зменшення розміру пенсії.

Чи повинні були в Пенсійному фонді перерахувати коефіцієнт зарплати з урахуванням довідки про зарплату під час роботи на неповну ставку (0,5 і 0,6 ставки)?

Сайт «На пенсії» докладно пояснює ситуацію.

Що стосується розрахунку коефіцієнта вашої зарплати за періоди роботи на неповну ставку, то в Пенсійному фонді його рахують правильно. Механізм розрахунку коефіцієнта зарплати прописаний в статті 40 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Коефіцієнт зарплати визначається за кожен місяць.

Сума доходу за кожен місяць, з якої сплачено страхові внески, ділиться на середню зарплату по країні в цьому місяці. В даному випадку не важливо, яка сума доходу, і не важливо, працювала людина на повну ставку чи ні. Безумовно, в вашому випадку такий підхід не здається справедливим. Але на законодавчому рівні в даний час прописаний лише такий механізм визначення коефіцієнта зарплати.

Читайте АСН в Google News