Ущільнюйтеся: українцям приходять повідомлення про податок на зайві «квадрати»

23.07.2018, 16:27

Цього року всі українці, які живуть трохи краще жебраків, повинні будуть сплатити податок на так звану "зайву нерухомість". Збором обкладають власників квартир площею більше 60 "квадратів", а також будинків понад 120 квадратних метрів.

Так у першу чергу вам доведеться йти на звірку в податкову, якщо в "листі щастя" звідти указаний неправильний метраж квартири.

У фіскальній службі нагадують, податком обкладається квартира, зокрема і в іпотеці, або кімната в "комуналці" площею більше 60 квадратних метрів, приватний будинок або дача - понад 120.

Якщо людина володіє і квартирою, і будинком, то сумарна площа не повинна перевищувати 180 "квадратів". За зайві метри потрібно сплатити податок. Ставку встановлюють місцеві ради, але не більше 1,5% від розміру мінімальної в Україні зарплати. Вона в минулому році становила 3200 гривень.

На прикладі Харкова - в цьому місті розмір збору - 1%, тобто 32 гривні за квадратний метр, нагадує сайт Вгороде. Примітно, що в цьому ж місті трохи пізніше був збільшений метраж квартир, які не обкладаються податками - до 85 квадратних метрів.

З моменту отримання повідомлення податок потрібно внести протягом 60 днів. Інакше - штраф, за перший місяць несплати - 20% від суми. У фіскальній службі закликають власників квартир звіряти дані. Часто відомості в Держреєстрі прав на нерухомість і фактичне місце реєстрації не збігаються. Тому при зміні адреси або прізвища, потрібно з'явитися в центр обслуговування платників фіскальної служби.

 

Читайте АСН в Google News