Як перевірити якість молочних продуктів і знайти в них пальмову олію: 4 простих прийоми

18.07.2018, 20:51

Що робити, якщо, піддавшись спокусі, ви купили на вагу дешеве вершкове масло, сир, вершки або молоко, а, прийшовши додому, засумнівалися в їх якості? Ось кілька способів з'ясувати, чи є домішки в молочних продуктах.

Ми звикли довіряти якості продукції, яку пропонують супермаркети, бо знаємо - великі магазини стежать за дотриманням термінів зберігання і вказують на етикетках точний склад продукту. І, якщо зберігся чек, можна запросто обміняти неякісний товар або повернути гроші. Але як уберегтися від підробки або переконатися в якості молочних продуктів, куплених на ринку або у незнайомого фермера, який продає сільське масло, сметану та інші дари природи прямо зі свого багажника у дворі багатоповерхівки, розповідає Делфі.

Гірка правда така, що недобросовісні виробники використовують нашу довіру в своїх цілях і приховують низьку якість продукції, покращуючи зовнішній вигляд або продовжуючи термін зберігання, додають в молочні продукти домішки, які, можливо, і не шкідливі, але і користі здоров'ю не приносять. Як навчитися з величезної кількості молочних продуктів вибирати не тільки найсмачніші, а й найякісніші, радять експерти з "Kitchenmag".

Як перевірити якість вершкового масла
Якість вершкового масла перевірити досить просто. Візьміть горошину масла і полийте на неї гарячою водою. Якщо масло саравжнє, вершкове, воно тут же розплавиться і розтечеться, а масло з домішками рослинних жирів розпливеться шматочками.

Натуральне масло складається з двох продуктів - вершків і молока, без домішок рослинного масла. Купуючи масло на вагу, звертайте увагу на його колір - воно не повинно бути виражено жовтого кольору, але і не дуже блідим.

За структурою якісне масло тверде і гладке, не кришиться і не шарується при розрізанні. Термін придатності у справжнього масла не довше 10-15 днів.

Як перевірити якість вершків
Щоб вершки виглядали густішими, деякі виробники додають в них картопляний крохмаль. Перевірити, чи є в куплених вершках крохмаль, дуже просто. Капніть йод або розчин Люголя в ложку вершків. Крохмаль, що міститься в неякісних вершках, забарвиться в синій колір, і "вершки" стануть блакитними. У свою чергу, якщо в вершках присутній карагенан, який використовують як стабілізатор і загусник, то вершки почнуть розшаровуватися і навіть згорнуться в грудочки.

Як врятувати перебиті вершки
Щоб з'ясувати, чи не додані чи до вершків рослинні жири, опустіть ложку вершків в склянку з гарячою водою. Рослинні масла, якщо вони є, залишаться на поверхні у вигляді білих пластівців.

Як перевірити якість молока

У домашніх умовах перевірити якість перевіряють за допомогою йоду або спирту. Якщо капнути в молоко кілька крапель йоду, і воно забарвиться в блакитний колір, значить, для поліпшення консистенції молока доданий крохмаль.

Другий спосіб викрити неякісне молоко: візьміть одну частину молока, додайте до неї дві частини спирту і змішуйте одну хвилину. Якісне молоко відразу розшарується, а якщо і через хвилину воно тримає форму, значить, молоко розбавлене водою.

Як перевірити якість сиру
Наявність крохмалю в сирі можна перевірити так само, як в вершках і молоці, за допомогою йоду. Якщо від краплі йоду сир посиніє, то він неякісний. Хороший сир забарвиться в рудуваті тона. Багато виробників додають в сир рослинні жири. Якщо шматочок сиру, що містить пальмову олію, залишити на ніч при кімнатній температурі, до ранку на ньому утворюється жовтувата скоринка.

Читайте АСН в Google News