Медики склали черговий "шкідливий" список, тим самим розвінчавши міф про те, що всі ягоди і фрукти корисні для здоров'я.
Які фрукти та ягоди можуть серйозно зіпсувати самопочуття, розповіли фахівці екологічної організації Environmental Working Group.
1. Груші. Медики порекомендували контролювати вживання цих фруктів, що містять багато грубої клітковини, яка може спровокувати розлади травлення.
2. Виноград. Він буквально рясніє природними цукрами, тому вживання винограду часто веде до бродіння в шлунку.
3. Кавун. Вчені стверджують, що ці плоди можуть нагородити здуттям живота і підвищеним газоутворенням. Медики попереджають, що не варто їсти кавун ні перед їжею, ні відразу після їжі.
4. Персики вчені також внесли в свій список і рекомендували їсти їх помірно, оскільки ці фрукти дратують слизову шлунка.
5. Абрикоси небезпечні для тих, у кого є симптоми хронічного гастриту або загострення виразки. Також абрикоси не варто їсти при зниженій функції щитовидної залози і при захворюванні гепатитом.
6. Черешня. Її не рекомендують їсти людям з гастритом, з підвищеною кислотністю шлункового соку і при цукровому діабеті. Крім того, навіть абсолютно здоровим людям не варто їсти черешню відразу після їжі - це може викликати газоутворення і нетравлення шлунка.
7. Долучилися до найшкідливіших фруктів і цитрусові - їх сік медики вважають занадто агресивним для слизової. Людям із захворюваннями шлунка або підшлункової залози від цитрусових краще відмовитися зовсім, пише u-news.com.