Як перевірити свіжість яєць. Курячі яйця не пристосовані до тривалого зберігання. У шкаралупі є пори, через які випаровується вода, в результаті всередині яйця з'являється простір, заповнений повітрям, так звана пуга. Чим більше пуга, тим старше яйце. З повітрям, через пори в шкаралупі, в яйце проникають мікроби, що псують продукт.
Для того, щоб перевірити свіжість яєць, вам знадобиться - 8% розчин води і солі.
Збовтайте яйце. У влежаного яйця, усередині утворюється так званий «бовтун», якого можна розпізнати за характерним бульканням в середині яйця при струшуванні.
Огляньте поверхню яйця. Шкаралупа недавно знесеного яйця має матову поверхню. Шкаралупа старих, лежалих яєць від тривалого зберігання стає глянсовою, блискучою, з відтінком синяви.
Опустіть яйце в 8% розчин води і солі. Якщо яйце лежить на дні, то його вік від 1 до 6 днів. Якщо знаходиться під кутом 45 градусів, гострим кінцем торкаючись дна, то його вік від 7 до 10 днів. Якщо яйце стоїть на дні практично вертикально, то йому вже 11 - 12 днів. Якщо яйце плаває в розчині, то яйцю від 13 до 17 днів. Якщо тупий кінець виступає з води, то яйцю більше 17 днів.
Розбийте яйце на сковорідку. У свіжого яйця білок зазвичай не розтікається й утворює високе кільце навколо жовтка. Але цей спосіб не дає повної гарантії в тому, що яйце несвіже. Бо розтікання білка може бути викликано особливим раціоном харчування курей.