Як довго зберігати зелену цибулю

10.07.2021, 13:26

У літню пору, коли овочі та фрукти зріють і наливаються не в теплицях, а під сонячними променями, у них більше вітамінів. Тому завжди хочеться зберегти їх довше, та так, щоб корисні властивості не зменшилися. Часто ми закуповуємо таких овочів про запас не тільки тому що їх багато, а й тому, що ціна на них дуже вже приваблива.

Зараз наприклад, сезон зеленої цибулі. Але як її зберігати довго в холодильнику, після заготовки на дачі або оптової купівлі?

Найголовніший ворог свіжої зелені, яку необхідно зберегти протягом декількох тижнів, це зайва волога і вода. Тому, якщо ви хочете, щоб зелень пролежала в холодильнику довше, її краще не мити. Якщо зелена цибуля з корінням, струсіть землю, якщо це не рідкий бруд, то не обов'язково.

Зберіть зелену цибулю в пучки, коріння щільно оберніть злегка змоченим водою паперовим кухонним рушником, акуратно складіть кожен пучок в довгий поліетиленовий пакет, щоб пір'я цибулі не пом'ялося. Щільно закрийте або зав'яжіть пакет зверху, виконайте в ньому дірки за допомогою виделки і помістіть у холодильник, у відділення, призначене для зберігання овочів.

У свіжій цибулі вміст вітаміну С становить 60 мг, а каротину - рослинного аналога вітаміну А - 6 мг на 100 г.
Якщо зелень або зелену цибулю ви вирішили помити, скористайтеся спочатку глибоким тазом з водою, щоб зелень полежала в ньому і липучий бруд, якщо він є, розчинився. Потім промийте зелень у проточній воді. У зеленої цибулі необхідно зрізати корінці, залишивши основу. Розкладіть зелень на просушку і періодично перевертайте її, щоб краплі води випарувалися з поверхні. Після цього цибулю також зберіть у пучки і розкладіть по пакетах з дірками, помістіть їх у холодильник.

Якщо ви не збираєтеся подавати цибулю на стіл як прикрасу страв і цілісність її пір'я для вас не важлива, після просушування, складіть пучки у чисті скляні банки, звернувши або зігнувши пір'я цибулі, щоб воно помістилося по довжині. Закрийте банки чистими пластмасовими кришками, які не пропускають повітря, поставте їх у холодильник.

Також ви можете сміливо морозити цибулю - вона не втрачає ні своєї форми, ні якостей.

Помийте цибулю. Струсіть вологу. Наріжте її так, як найчастіше використовуєте - наприклад дрібними кільцями для салату. Дуже радимо різати окремо білу і зелену частину цибулі. Зсипте отримане у два різних пакети. Зелену частину зручно сипати в салати, китайський рис тощо, а білу - підсмажувати для супу, або картоплі.

Дивно, але цибуля прекрасно переносить заморозку і навіть її кільця залишаться цілими.

Читайте АСН в Google News