В Україні підтвердили новий випадок дифтерії: медики нагадують спалах 90-х

20.06.2018, 14:17

У Рубіжному Луганської області підтверджено вже другий випадок дифтерії - хворобу фіксують уже в різних областях України. Про це повідомила інфекціоніст, завкафедрою інфекційних захворювань Медичного університету імені Богомольця Ольга Голубовська у себе на сторінці Facebook.

"У Рубіжному знову підтверджений випадок дифтерії, вже другий, але це не єдиний регіон, де реєструються поки одиничні випадки захворювання", - зазначила медик. За її словами, в Україні достатньо професійних лікарів, здатних визначити хворобу і поставити правильний діагноз, попри те, що ознаки хвороби не завжди очевидні і схожі з симптомами інших хвороб.

У той же час, за її словами, вкрай важливо вчасно призначити хворому сироватку - тоді шанси на порятунок його життя значно підвищуються. При цьому Голубовська згадала спалах дифтерії в 90-х роках, коли в Україні, тільки за офіційними даними, хворобою заразилося близько 160 тис. осіб, 5 тис. з них померли.

Тоді українським медикам довелося переосмислювати багато підходів і мати справу з такими клінічними формами хвороби, які не були описані навіть у довакцинальну еру. Нагадаємо, за даними Міністерства охорони здоров'я, тільки за останній тиждень на кір в Україні захворіло 1,5 тисячі осіб.

Читайте АСН в Google News