ОБСЄ: За останній тиждень на Донбасі було 9 тисяч обстрілів, загинуло дев'ятеро цивільних

15.06.2018, 16:37

За останній тиждень на Донбасі зафіксовано 9 тисяч порушень режиму тиші, в результаті яких загинуло дев'ятеро осіб серед мирного населення. Таку думку висловив перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Ми зафіксували приблизно 9 тисяч порушень режиму припинення вогню", - зазначив експерт. За його словами, з вересня 2015 року, коли почався облік обстрілів, їх зафіксовано вже понад 846 тисяч. Причому в багатьох випадках обстріли проводилися з мінометної зброї, яка, згідно з "мінськими домовленостями" мала бути відведена від лінії розмежування.

При цьому він додав, що війська з обох сторін не дотримуються умови домовленостей і тримають заборонену техніку поблизу позицій. Докази цього були отримані за допомогою фотографування місією місцевості при запуску безпілотників. Крім того, сторони не виконують домовленості щодо розмінування територій.

"На знімках видно 11 протитанкових мін у підконтрольних уряду районах і 500 - у непідконтрольних", - додав Хуг. У результаті, як зазначив представник місії, в ході бойових дій тільки за останній тиждень загинуло 9 цивільних осіб.

Всього ж з початку року загинуло 29 осіб серед цивільного населення, 109 осіб отримали поранення. Нагадаємо, найбільш вірогідним претендентом на пост глави Донецької обласної військово-цивільної адміністрації після відставки Володимира Жебрівського є начальник головного управління СБУ в Донецькій і Луганській областях Олександр Куць.

Читайте АСН в Google News