Нацбанк хоче відсудити у Коломойського 10 мільярдів гривень

11.06.2018, 17:54

Національний банк України (НБУ) подав позови до судів Швейцарії та України проти колишнього власника "ПриватБанку" Ігоря Коломойського на загальну суму 10 млрд грн. Про це повідомляється на сайті НБУ.

За інформацією регулятора, судові справи стосуються виконання І. Коломойським його зобов'язань за наданими в 2016 році особовими поручительствами на користь Нацбанку. Таким чином НБУ сподівається змусити олігарха повернути кредити, які він взяв як рефінансування в період між 2008 і 2015 роками.

Всього йдеться про заборгованість щодо п'яти кредитів на суму близько 10 млрд грн. Як зазначає в угоді НБУ, судиться з опальним політиком і екс-акціонером "ПриватБанку" відомство збирається як у Швейцарії, за місцем проживання І. Коломойського, так і в Україні, за місцем знаходження його майна.

Один із позовів спрямований у Суд першої інстанції в Женеві, ще частина заяв направлена ​​до Господарського суду Дніпропетровської області. Також у Нацбанку нагадали, як віроломно І. Коломойський відмовився від зобов'язання щодо повернення кредитів.

В результаті таких дій, як нагадали у відомстві, держава змушена була приватизувати "ПриватБанк" ціною, еквівалентною 5% ВВП, щоб захистити вкладників. Нагадаємо, раніше, Лондонський міжнародний арбітражний суд скасував основні положення акціонерної угоди ПАТ «Укрнафта» в 2010 році.

Читайте АСН в Google News