Венеціанська комісія сама сумнівається в законності Антикорсуду

11.06.2018, 15:35

Венеціанська комісія (ВК) у своєму висновку ставить під сумнів законність спеціалізованого антикорупційного суду в Україні. Таку думку висловив юрист Ростислав Кравець на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Навіть із висновків Венеціанської комісії видно, як за вуха вони намагаються витягнути, що цей суд є не спеціальним, а спеціалізованим. Просто за вуха. Не може він бути спеціалізованим судом по своїй суті - це спеціальний суд, який конституцією заборонений за своєю суттю, за своєю природою і тими повноваженнями, які йому належать ", - зазначив експерт.

За його словами, сама ВК наводить у висновку приклад Румунії, де Конституційний суд визнав створення антикорсуду неконституційним. На думку юриста, також не зрозуміла сама суть такого суду, оскільки принцип підбору суддів у такий суд залишає багато запитань.

На думку, Кравця, кандидатів відбиратимуть міжнародні експерти - очевидно, за принципом "кількості отриманих від донорів грошей". При цьому він навів приклад відбору суддів до Верховного суду, коли його членами ставали не досвідчені і такі, що добре розбираються в законах, а "доброчесні і зручні".

"Мета створення антикорсуду - виключно відібрати у олігархів гроші і поділити їх між транснаціональними корпораціями, які через МВФ фінансують цю всю клоунаду в Україні", - підкреслив Кравець. Нагадаємо, спікер Верховної Ради України Андрій Парубій на міжпарламентській конференції «Грузія-Молдова-Україна» 9. червня підписав закон про Вищий антикорупційний суд. Сам документ був прийнятий парламентом раніше, 7 червня.

Читайте АСН в Google News