В українських в'язницях тіснота і неїстівна їжа - доповідь ООН

08.06.2018, 18:55

Ув'язнені в Україні скаржаться на тісноту і неїстівну їжу як основне харчування. Про це повідомив спеціальний доповідач ООН з питання катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження Нільс Мельцер на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Під час свого візиту я отримав численні скарги щодо надмірності утримання під вартою і відсутності дій судової влади. Також органи, які розглядають справу по суті, не докладають зусиль для прискорення процесу розгляду.

Альтернативні триманню під вартою методи застосовуються у виняткових випадках", - зазначив експерт. За його словами, в загальному ситуація в місцях утримання ув'язнених покращилася, однак не у всіх камерах дотримано належних санітарних умов.

Також часто у камерах встановлено більше ліжок, ніж дозволяє площа, в результаті чого на одного ув'язненого може припадає лише 2 квадратних метри, що не відповідає міжнародним нормам. Крім того, в більшості місць несвободи ув'язнені описували тюремну їжу як "неїстівну", в результаті чого їхнє харчування залежить від посилок родичів.

Крім того, не належним є медичне обслуговування в місцях несвободи, а така специфічна допомога, як стоматолога або гінеколога, часто і зовсім відсутня. Медперсонал часто не цікавиться причиною травм у в'язнів.

Також він уточнив, що на території України місія мала повний доступ до місць несвободи, а також могла спілкуватися з ув'язненими в умовах конфіденційності. Однак на непідконтрольних Києву територіях цей доступ був дуже обмежений.

Так, в "ЛНР" місії дозволили побувати лише в зазначених "представниками влади" місцях, поспілкуватися особисто з ув'язненими дозволено не було. В "ДНР" місія змогла відвідати лише одне СІЗО м.Донецька, де поспілкувалася з чотирма ув'язненими, обраними персоналом і в його ж присутності, що не дозволило забезпечити конфіденційність.

При цьому він додав, що до Криму з України місія потрапити не змогла. За його словами, російська влада погодилася на моніторинг, проте зажадала від нього провести візит у рамках національного.

Нагадаємо, стан здоров'я українського активіста Володимира Балуха, чиє необмежене голодування у сімферопольській в'язниці триває з березня, погіршився - він фізично виснажений. Про це в Facebook, посилаючись на архієпископа Сімферопольського Климента, повідомляє кримська правозахисна група.

Читайте АСН в Google News