Крихітний пам'ятник цеглі з'явився у Києві. І його ще треба знайти

08.06.2018, 17:30

Ще одну мініатюрну скульптуру в межах проекту «Шукай» заховали на мальовничій столичній Воздвиженці. Щоб побачити бронзову плінфу, розміром 13 сантиметрів і вагою 1,8 кг, і доторкнутися до неї, треба вирушити за адресою: Дігтярна, 6 і там приступити до пошуку. А виявивши і потерши знахідку, загадати бажання - новий будинок або квартиру.

«Потреш мене - буде нове житло», - говорить скульптурка.

«Київський цегла або плінфа - це скульптурка, присвячена київській цеглі, з якої була відбудована у Києві Софія Київська і Золоті Ворота, - пояснює автор проекту «Шукай» Юлія Бевзенко. - Плінфу використовували в період Х-ХІІІ століття. У так звану цеглу додавали обпалену глину, її чергували з камінням».

А сховали так надійно київську плінфу для того, щоб зацікавити як киян, так і гостей столиці, трохи звертати з головної вулиці і прогулятися там, де вони ще не були. «Це ж проект «Шукай!». Треба шукати наші маленькі секрети, - каже Юлія. - Коли ми встановили гілку каштана на Хрещатику, у мене запитували - чому так очевидно? Ми експериментуємо. Можна спочатку знайти на Андріївському узвозі київське сухе варення і продовжити пошуки тут».

За словами авторів ідеї, до кінця року в Києві має бути вже дванадцять мініатюрних скульптур. Крім каштанів і варення, є і київський торт. Поряд із кожною з робіт - QR-код, за допомогою якого можна дізнатися більше про мініатюру і особливу історію міста. Перші шість скульптур можна обійти за годину. І для цього не обов'язково користуватися умовами гіда - до Дня Києва було видано маленький путівник щодо перших встановлених скульптур.

Читайте АСН в Google News