"Няньки Гройсмана": молодим сім'ям доведеться ще й доплачувати державі

07.06.2018, 16:50

У соціальній мережі на сторінці прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з'явився короткий і малоінформативний рекламний ролик, що стосується урядової ініціативи з часткової компенсації сім'ям витрат на няню для дитини. У ньому говориться, що батьки будуть самостійно шукати няню, офіційно наймати її, а держава їм платить гроші у розмірі прожиткового мінімуму - зараз це 1492 грн на місяць.

У підписі до відео йдеться, що сума виплати буде збільшуватися, а на компенсацію можуть розраховувати сім'ї з дітьми до 3-х років. Програма стартує з 1 січня 2019 року.

Користувачі Мережі після перегляду відео були спантеличені - як же виглядає процедура "офіційного оформлення няні"? Багато хто припустив, що в разі офіційного оформлення сім'я або няня будуть віддаватимуть державі значну суму у вигляді податків і зборів.

А найголовніший аспект - мамі, яка вийшла раніше із декрету на роботу, держава припиняє виплати дитячих - всупереч логіці і в порушенні прав матері на повну суму виплати.

Тобто по суті - 1000 гривень податкового збору за договором із нянею 860 відібраних у працюючої матері "дитячих" з лишком компенсують витрати Кабміну на розпіарену "муніципальну няню".

Ось що пишуть користувачі Мережі з цього приводу:

Микола Панченко А якщо оформити няню офіційно, то їй треба платити і офіційну зарплату з усіма нарахуваннями. Сьогодні на мінімальну зарплату ці нарахування становлять трохи більше 1000 грн. Тобто виглядає це скоріше як податкова пільга

Hanna Dashdamirova Щось я не бачу логіки. Може, підняти виплати на дитину, нехай мама ростить своє немовля?

Владислав Марченко Розкажіть механізм виплати. Няня може бути приватним підприємцем?

Валерій Гладкий я так думаю, цивільно-правовий договір, підписи сторін, обов'язок няні сплачувати прибутковий податок і подавати декларацію, якщо няня не ФОП, то і ЄСВ платить. Содом і геморой для няні і того, хто наймає її. Гросу головне попіаритися.

Bogdan Aleshchenko Цікаво, а чому гроші від держави, а няня муніципальна?

Анна Креста Тільки коли мама вийде на роботу, перестануть виплачувати дитячі!!!

Марина Мамонтова Думаю, ця програма буде мало ефективна. В Голландії є цікавий досвід, при нестачі місць у дитячих садках, вирішили доплачувати бабусям і дідусям. Зрозуміло, що наші і так з радістю займаються онуками, але тут і питання зайнятості та допомоги людям похилого віку тощо.

Olga Milovanova Збільшіть виплати краще... дитині потрібна мама, а 860 гривень на місяць - це насмішка.

Читайте АСН в Google News