Держава повністю відмовилася від капремонтів багатоквартирних будинків - експерт

06.06.2018, 16:00

Держава відмовилася від капремонтів багатоквартирних будинків, повністю переклавши їх на плечі власників квартир. Таку думку висловив директор Інституту міста Олександр Сергієнко на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Створення ОСББ - це замаскована рожева мрія влади позбавиться головного болю - застарілого житлового фонду, перекласти його кудись. При цьому заробляти там, де легко заробити - на платежах за воду, за опалення", - зазначив експерт.

За його словами, згідно зі статтею 14 нового закону про ЖКГ, який набере чинності в липні поточного року, всі зобов'язання з капітальному ремонту багатоквартирного будинку лежать на його власниках. Однак, як підкреслив Сергієнко, сучасні українські реалії такі, що у переважної більшості власників на сьогодні немає матеріальної можливості оплачувати не тільки капітальний, а й будь-який ремонт будинку.

Сьогодні у власності ОСББ знаходиться 25% багатоквартирний будинків в Україні. При цьому він додав, що в таких умовах держава зобов'язана розробити такі програми, які дозволили б залучати кошти власників та інвесторів для того, щоб проводити реновацію і реконструкцію застарілого житлового фонду.

Нагадаємо, на стан водопровідної води в переважній більшості міст України істотно впливає аварійний стан водопровідних мереж. Таку думку висловив директор спеціальних проектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.

Читайте АСН в Google News