Простатит - у групі ризику не тільки холостяки і чоловіки з сидячою роботою

05.06.2021, 11:00

Назва хвороби «простатит» походить від грецького prostates - «стоїть попереду». І, на жаль, в медичній статистиці простатит теж «стоїть попереду», будучи найпоширенішим захворюванням сильної статі. При цьому більшість чоловіків старше 30-35 років в силу професії, захоплень або способу життя відносяться до груп ризику. Хто вони і яких заходів їм треба вживати для збереження чоловічого здоров'я?

Холостяки

Нерегулярне або, навпаки, надмірно бурхливе статеве життя з різними партнерами рівною мірою підвищує ризик захворювання. Відсутність регулярних вивержень або ерекції без еякуляції призводять до застійних явищ - і, в свою чергу, запалень. А часта зміна статевих партнерів веде до постійної взаємодії з «незнайомою» мікрофлорою, та ще й підвищує ризик захворювань, що передаються статевим шляхом - що також служить «ґрунтом» для простатиту.

Що робити?

Кращим способом профілактики простатиту в цьому випадку є налагоджене особисте життя і регулярний (2-3 рази на тиждень) секс із постійною партнеркою. І ніяких перерваних статевих актів - такий метод контрацепції не тільки вкрай ненадійний, але і шкідливий для чоловічого здоров'я.

Чоловіки «сидячих» професій: від програмістів до водіїв

Чоловіки, які за службовим обов'язком проводять більшу частину дня в сидячому положенні, також входять до групи ризику. Це і чиновники, і офісні «білі комірці», і програмісти, і водії, і вахтери, а також представники багатьох інших спеціальностей. Сидяче положення заважає нормальному кровообігу в органах малого тазу, що з часом ускладнює відтік венозної крові. Результат - набухання простати і розвиток запальних процесів.

Що робити?

Сидячу роботу компенсувати заняттями спортом у вільний час, а протягом робочого дня по можливості вставати з робочого місця і влаштовувати невелику розминку. Крім того, можна просто на робочому місці непомітно для оточуючих робити профілактичні вправи Кегеля.

«Вершники» і підкорювачі бездоріжжя

Мотоциклісти, велосипедисти та шанувальники верхової їзди також ризикують своїм чоловічим здоров'ям. Сюди ж можна віднести і любителів трофі-рейдів. Постійна тряска веде до мікротравм промежини, що також загрожує порушенням кровообігу.

Що робити?

Знизити ризик мікротравм допоможе комплекс вправ, спрямований на профілактику простатиту і зміцнення м'язів промежини і сідниць. І, звичайно ж, варто використовувати спеціальне спорядження, що дозволяє зменшити навантаження на пахову ділянку - наприклад, амортизаційні подушки або велошорти з «памперсами».

Любителі походів і водних видів спорту

Проблеми з простатою часто бувають спровоковані переохолодженням - частим або тривалим. Тому, незважаючи на активний спосіб життя, плавці, серфери, веслярі та інші спортсмени, які проводять тривалий час у воді або на воді, відносяться до групи ризику. Сюди ж відносяться альпіністи і любителі тривалих піших і лижних походів - тривале переохолодження для них не рідкість. Також дуже шкідливо тривале перебування в сирому одязі.

Що робити?

Не нехтувати термобілизною, по можливості тримати ноги в теплі, а після сильного переохолодження розтиратися насухо жорстким рушником - до відчуття «палаючої шкіри». Після тренувань приймати гарячу ванну, як слід відігріваючи все тіло. Своєчасно міняти промоклий одяг на сухий.

Любителі важкої їжі

Неправильне харчування - зловживання жирною, гострою, смаженою їжею також сприяє розвитку схильності до простатиту. Вносить свою лепту в розвиток захворювання і зловживання алкоголем і міцною кавою, а також куріння.

Що робити?

Оздоровити своє меню, стежити за травленням і регулярним випорожненням (часті запори також провокують розвиток простатиту). Не буде зайвим і введення в раціон гарбузового насіння, морепродуктів, волоських горіхів та інших продуктів, багатих цинком - цей мікроелемент дуже важливий для здоров'я передміхурової залози. При складанні «профілактичного» раціону буде корисно дотримуватися рекомендацій з харчування при простатиті.

Читайте АСН в Google News