Підроблені кожні 6 із 10 пакетиків для дачників: в Україні містяться тонни небезпечної агрохімії - експерт

01.06.2018, 13:05

В Україні містяться тонни заборонених та небезпечних засобів захисту рослин, які отруюють людей і тварин, які мешкають біля агропідприємств. Таку думку висловив постійний радник проекту Twinning «Наближення законодавства України до законодавства ЄС в сфері засобів захисту рослин і здоров'я рослин і посилення відповідних інспекційних і лабораторних служб» Райвіс Гросбардіс на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"До цих пір в Україні перебуває близько 8 тис. т заборонених і непридатних до використання пестицидів, які складають окремий клас високотоксичних відходів і вимагають негайної утилізації", - зазначив експерт. За його словами, потреба українського ринку в засобах захисту рослин становить понад 100 тис. т добрив на рік, що оцінюється в 2 млрд доларів. При цьому в країну завозиться багато підробок.

При цьому він додав, що підробляють препарати, як правило, найбільш відомих брендів. Найчастіше фальсифікат зустрічається серед дрібних фасовок пестицидів для дачників - кожні 6-й із 10 пакетиків. Так, серед них 30% - явна фальсифікація, а 60% містять небезпечні речовини.

Згідно з інформацією експерта, за минулий рік від неякісної агрохімії постраждало стільки ж людей, скільки і загинуло в АТО. Причому проблема посилюється тим, що організм людини поступово накопичує в м'язах канцерогени.

Нагадаємо, в сфері нагляду над якістю продуктів харчування в Україні немає ні легітимного органа, ні санітарних норм. Таку думку висловив екс-заступник голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Святослав Протас.

Читайте АСН в Google News