Як вибрати м'ясо для шашлику: ділимося секретами

22.05.2021, 09:30

Напевно неможливо знайти людину, яка б була байдужою до шашлику. М'ясне блюдо родом з Кавказу перетворилося в хіт всіх країн. Відпочинок на природі без шашлику, це складно собі навіть уявити. Приємний запах багаття, зелена трава і красивий літній настрій знову ж асоціюється з цією стравою. Але важливо, щоб при виїзді на пікнік шашлик вийшов м'яким і соковитим, а в основі цього лежить правильний вибір м'яса.

Як зрозуміти, що м'ясо свіже:

Запорука вдало приготованого шашлику криється саме в виборі свіжого м'яса. Шматок м'яса повинен бути рівним і пружним. На ньому абсолютно повинні бути відсутніми кров, рідина і слиз.

У розрізі свіже м'ясо має яскраво-червоний колір, поверхня волога, але не липка, м'ясний сік повинен бути прозорим. Якщо м'ясо несвіже, то при натисканні на нього виділяється мутний сік, а на дотик воно липке і мокре.

Негативні емоції при запаху свіжого м'яса відсутні. Варто відмовитися від покупки м'яса з неприємним запахом.

Щільність м'яса - показник його свіжості. При натисканні пальцем утворюється ямка, яка швидко зникає, якщо м'ясо свіже. Якщо ямка зникає повільно, то свіжість такого м'яса піддається сумніву, а ось в м'ясі недоброякісному поверхня шматка так і не прийме колишні обриси.

Консистенція жиру так само може розповісти про свіжість продукту. Підозру повинен викликати жир липкий і матовий. Відверто непридатним буде жир жовто-сірого кольору, іноді зі слизом.

Молоде м'ясо краще

Вік м'яса обов'язково потрібно враховувати при виборі його для шашлику. Перевага має залишатися за молодим м'ясом. М'ясо старої тварини темніше, а м'язові волокна - щільніше. Приготований з такого м'яса шашлик буде дуже жорстким.

Колір молодого м'яса рівномірний і природний, глянсовий, але не матовий. Свинина має рожевий колір, яловичина - насичений червоний, баранина - червона з прошарками білого, але ніяк не жовтого жиру. Ознака старої тварини - темний колір м'яса.

М'ясо заморожене, охолоджене або парне

До трьох годин після забою м'ясо вважається парним. Помиляються ті, хто вважають, що таке м'ясо - найсмачніше. Для шашлику таке м'ясо не підійде абсолютно, так як через його жорсткість воно виявиться просто неїстівним. А ось витримане м'ясо буде м'яким, так як м'язи з часом розслабляться.

М'ясо, яке зберігається при температурі від 0 до чотирьох градусів є охолодженим. Якщо є можливість, то вибрати треба саме таке м'ясо, воно має високі смакові якості.

Заморожене м'ясо прекрасно підійде для шашлику тільки в разі одноразового заморожування. Визначити що м'ясо, заморожувалося повторно, можна натиснувши на нього пальцем. Слід від пальця на розмороженому м'ясі стане темним, а у повторно замороженого забарвлення не зміниться.

Так що м'ясо для шашлику потрібно вибрати якісне, для цього процес вибору повинен бути неквапливим, потрібно придивлятися і тестувати.

Читайте АСН в Google News