День Іоанна Богослова, День Арсенія Пшеничника. Народні прикмети на 21 травня

21.05.2018, 08:00

У православній церкві в цей день відзначають день святого Іоанна Богослова - один з найулюбленіших учнів Ісуса Христа. Згідно з переказами, євангеліст і апостол Іоанн Богослов був сином Соломії - дочки святого Йосифа Обручника і Зеведея. Був покликаний Ісусом Христом одночасно зі своїм старшим братом Яковом стати учнем. Був свідком багатьох чудес Христа і брав безпосередню участь у його житті, ставши свідком найважливіших подій. Був присутній при Преображенні Господньому, та саме Іоанну Христос доручив турботу про Марію після його смерті.

Також Іоанн Богослов відомий як автор Євангелія, а також Апокаліпсису - єдиної пророчої книги Нового Заповіту. Іоаннн написав на острові Патмос.

За біблійними переказами, Іоанн наказав одному зі своїх учнів закопати його живим, але через деякий час з'ясувалося, що тіла в могилі немає. Однак щороку з могили святого апостола виступав прах, який володів цілющою силою.

Пекли 21 травня спеціальні пироги, які не їли, а виносили за село і роздавали перехожим. Перед цим молилися. Щоб зустріти хорошу людину, з якою можна було б розділити хліб.

Вважалося поганим знаком 21 травня не зустріти перехожого, і в цьому випадку, щоб не накликати біду, згодовували пиріг птахам, вимовляючи спеціальний заговор. Також було ухвалено 21 травня продовжувати роботи в полі, сіяти пшеницю, виганяти коней на допомогу селянам.

Погожий день - влітку грибів трохи буде
Дощовий день - прикмета того, що виростуть гриби
Рясно цвіте черемха - літо буде мокре
Місяць 21 травня покритий серпанком - скоро погода погіршиться
Як тільки листя дуба розпускалися - можна сіяти теплолюбні культури, так як грунт вже прогрівається добре
Черемуха 21 травня цвіте - час сіяти пшеницю
Небо ввечері забарвлюється в червоний колір - погода в найближчі дні буде хорошою. Якщо ж небо червоне вранці - буде дощ
Хмари 21 травня пливуть у напрямку вгору - буде ясний день, і навпаки.
Хмари в одну купу збиваються - чекай негоди
Що перше зацвіте - трава або пшениця, то урожай буде багатим.

Читайте АСН в Google News