Чому досі немає міжнародних судів по Донбасу? Пояснення експертів

16.05.2018, 10:46

Міжнародні суди, як правило, починають розгляд справ з військових злочинів вже після завершення збройних конфліктів. Таку думку висловив експерт ГО Української Хельсінської спілки з прав людини Сергій Мовчан прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Провадження відкриваються не відразу. І навіть у разі, коли зайшла техніка, - це одиничний випадок, і ми не говоримо, що відразу МКС почне розслідування. МКС розглядає ситуацію комплексно і в цілому - він не буде розглядати певні поодинокі випадки", - зазначив експерт.

За його словами, в світовій практиці також немає прикладів миттєвих розслідувань у ході військових конфліктів. Так, наприклад, у Руанді розслідування міжнародного суду відбулося вже після завершення конфлікту, так само було і у справі колишньої Югославії.

При цьому дослідник військових злочинів ГО Truth Hounds Роман Авраменко додав, що суду знадобилося цілих 8 років, щоб почати розслідування військових злочинів у ході триденної російсько-грузинської війни серпня 2008 року. У той же час, як підкреслив С. Мовчан, російська сторона, в свою чергу, також збирає інформацію про факти обстрілів з підконтрольної Києву території.

Так, у РФ над цим питанням працює цілий відділ Слідчого комітету. Нагадаємо, на думку секретаря РНБО Олександра Турчинова, Збройні Сили України можуть усього за кілька тижнів розбити підрозділи російсько-окупаційних військ на Донбасі.

Читайте АСН в Google News