Тортури, голод, зґвалтування: у Міжнародний суд передали свідчення 138 колишніх в'язнів "Л/ДНР"

15.05.2018, 14:18

Активісти зібрали і передали до Міжнародного кримінального суду свідчення  138 колишніх полонених бойовиків на непідконтрольних територіях, що зазнали нелюдського поводження, тортур і зґвалтувань. Таку думку висловив виконавчий директор ГО "Повстанець" Роман Авраменко на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

За його словами, активістам вдалося зібрати свідчення 138 військових і цивільних осіб, які потрапляли в полон до бойовиків у "Л/ДНР" у період із серпня 2014 року (Іловайські події) і по січень 2015 року (битва за Донецький аеропорт). При цьому він додав, що всі задокументовані свідчення передаються в головний офіс Міжнародного кримінального суду, в якому справа України знаходиться на стадії попередньої оцінки ситуації.

Так, у активістів є описи і свідчення з п'яти місць несвободи на непідконтрольних територіях - будівля колишнього військкомату в м. Сніжне, ізолятор тимчасового утримання в с. Дмитрівка Шахтарського району, куди полонених виводили на примусові роботи. Також були описані колишня база бойовика "Мотороли" в Донецьку, колишня будівля СБУ в Горлівці і автобаза м.Торезі.

Так, у цей період тільки в Сніжному перебувало щонайменше 70 полонених, у Горлівці перебувало шестеро осіб, до яких застосовували тортури і нелюдське поводження, на автобазі в м. Торезі одночасно перебувало декілька десятків людей. Найбільше ж одночасно перебувало у так званій "хатинці" в Горлівці - від 120 до 300 полонених.

Серед порушень експерт зазначив "весь спектр порушень міжнародного гуманітарного права" - нелюдське поводження, побиття, тортури, гендерні та сексуальні зґвалтування. Також усі потерпілі відзначають погане харчування - шматок хліба або трохи каші 1-2 рази на день.

Нагадаємо, до суду в Україні доходить не більше 3% справ про катування правоохоронцями до затриманих, хоча скарги надходять тисячами. Про це повідомив глава правління ГО "Експертний центр з прав людини" Юрій Білоусов.

Читайте АСН в Google News