Хрускіт пальцями: природа явища і чи шкідливо це робити

06.05.2018, 18:57

Не хрусти пальцями, бо це шкідливо, буде артрит, будуть тремтіти руки! Багато з нас не раз чули такі застереження. В.о міністра охорони здоров'я Уляна Супрун пояснила - що відбувається під час хрускоту з суглобами і чи є це шкідливим для здоров'я.

Найбільш переконливою є теорія, яка вказує, що звук хрускоту може виникати внаслідок лопання бульбашок газу, що утворюються в синовіальній рідині, яка заповнює порожнину між суглобами і запобігає виникненню тертя. Речовина в своєму складі також містить гази (кисень, азот, вуглекислий газ). Коли ви рухаєте суглобом, через збільшення простору, зміна тиску і різної щільності газів, утворюються бульбашки, які лопаються.

Однак серед учених до цих пір немає 100% впевненості, що це відбувається саме так. Тому час від часу проводяться різні дослідження, які то підтверджують "теорію бульбашок", то спростовують, то знову підтверджують.

Найбільш популярні дослідження проводилися з використанням МРТ і ультразвуку. Поки, все вказує на те, що "теорія бульбашок" правдива.

Але не виключено, що з розвитком технологій ми отримаємо нові інструменти для досліджень і дізнаємося щось нове. Ще цікавіше неформальне дослідження американського доктора Дональда Унгера, ідея якого народилася після постійних зауважень матері щодо хрустіння суглобами.

Він провів експеримент - близько 50 років хрустів суглобами двічі на день тільки на лівій руці. Учений хотів перевірити, чи буде завдано шкоди його руці і чи будуть виникати розбіжності між руками. За його підрахунками, це сталося близько 36 500 разів.

Після завершення експерименту, вчений констатував, що симптомів артриту і взагалі будь-яких відмінностей не сталося. За це дослідження Унгер став лауреатом "Шнобелівської" премії.

Взагалі зв'язок між хрустіння суглобів і артритом досліджувався різними вченими і сьогодні не представлено жодних переконливих доказів, які б його підтвердили. Результати більшості досліджень вказують на те, що хрустіння не є шкідливим, якщо під час нього ви не відчуваєте болю і дискомфорту.

Тому якщо після прочитання цього посту у вас виникло сильне бажання "похрумтіти" пальцями - не обмежуйте себе :) Але і не зловживайте, адже існують дослідження, які вказують, що через надмірне хрустіння суглобами може виникати припухлість рук і м'язова слабкість.

Читайте АСН в Google News