Синьйор-помідор: Яка користь і шкода буває від томатів

05.05.2021, 21:20

Завдяки приголомшливому смаку томатів їх вживають практично в будь-якому вигляді. З помідорів роблять салати, соуси і соки, ці овочі варять, смажать, тушкують, просто їдять сирими. Але про користь цього продукту мало хто замислюється. А в деяких випадках томати можуть і нашкодити організму.

Чим корисні помідори?
Томати є джерелом вітамінів і мікроелементів, які необхідні людині. Однак подібне можна сказати практично про будь-який натуральний продукт. Але ж у цього овоча є багато інших корисних властивостей.

У помідорах міститься велика кількість антиоксидантів. Зокрема, томати багаті на лікопін, який і надає їм такий насичений червоний колір. Цей елемент знижує ризик появи багатьох онкологічних і серцево-судинних захворювань, а також заважає розвитку запальних процесів. Крім того, лікопін корисний для кісток.

Помідори є низькокалорійним продуктом (22 ккал на 100 грамів), тому вони не пошкодять фігурі.
Свіжі томати допомагають знизити рівень холестерину. Екстракт з даних овочів не дає злипатися тромбоцитам крові, запобігає серцеві напади. У помідорах висока концентрація вітамінів А і С, які зміцнюють імунітет. Томати містять фітонциди, що володіють антибактеріальними властивостями.

Завдяки великій кількості баластних речовин ці овочі нормалізують травлення, а фосфор в помідорах безпосередньо бере участь в обміні речовин. Калій, що міститься в томатах, корисний для серця, кальцій - для кісток. Цинк у складі цих овочів зміцнює волосся і клітини шкіри. Також він сприяє швидкому загоєнню ран.

Серотонін в помідорах допомагає при депресіях і стресах. Томати буквально піднімають настрій. Завдяки вмісту в даних овочах хрому, вони швидко втамовують голод, тамуючи «звірячий» апетит.

Щоденна норма споживання помідорів - 200 грам. Їх потрібно з'їдати в 2-3 прийоми.
Томати зберігають більшість своїх властивостей навіть після термічної обробки. Дані овочі можна варити, тушкувати, смажити, фарширувати ними перець або курку. Однак буде більше користі, якщо помідори вживати в складі овочевих страв або салатів із соняшниковою олією, так як рослинні жири допомагають лікопіну краще засвоїтися.

В яких випадках томати можуть нашкодити здоров'ю людини?
Всупереч поширеній думці, навіть натуральні продукти можуть завдати шкоди здоров'ю людини в певних випадках. Наприклад, помідори протипоказані людям, у яких є харчова алергія. Проблеми може викликати міститься в томатах щавлева кислота, яка перешкоджає нормальному водно-сольовий обмін. Тому ці овочі краще не вживати при захворюваннях нирок і артриті.

У складі помідорів також інші органічні кислоти, які здатні дратувати запалену слизову оболонку. В силу цього томати протипоказані при захворюваннях шлунка. Також ці овочі у консервованому, маринованому або солоному вигляді не рекомендовані людям, що страждають від гіпертонії.

Читайте АСН в Google News