Ситуація в Косово загострюється: серби заговорили про автономію

19.04.2018, 23:17

Асоціація сербських муніципалітетів буде створена у співпраці з урядом Косово і відповідно до Конституції Косово. Про це заявив прем'єр-міністр Косово Рамуш Харадінай.

«Ситуація змінилася, Косово знаходиться на шляху до встановлення статуту асоціації, тому ультиматум (Сербія, - Ред.) провалився», - сказав Харадинай.

У публікації МВС повідомляється, що найбільша косовська сербська партія, Сербський список, сьогодні оголосила про відмову від одностороннього створення Асоціації сербських муніципалітетів в Косово і Метохії (ЗСО), про яку вона повідомила 20 квітня.

Сербське автономне утворення в сербських муніципалітетах має бути створено в Косово відповідно до Брюссельської угоди між Белградом і Пріштіною в 2013 році. Однак Конституційний суд Косова визнав існуючі пропозиції щодо його формування неконституційними.

Сербський список обіцяв в односторонньому порядку розпочати формування Асоціації, якщо Приштина не зробить цього до 20 квітня. Представники тимчасових інститутів Косово вважають це ультиматумом.

Однак, оскільки ЄС надав Приштині термін в чотири місяці для реалізації проекту, Сербський список вирішив почекати до кінця цього періоду, після чого він прийме рішення про подальші кроки.

Читайте АСН в Google News