Порошенко попросить Вселенського патріарха створити українську помісну автокефальну церкву

17.04.2018, 15:28

Українська влада спільно з представниками Київського патріарха має намір передати звернення до Вселенського патріарха з проханням про створення в Україні власної помісної автокефальної церкви. Про це заявив президент України Петро Порошенко під час зустрічі з главами фракцій у Києві, передав кореспондент ASN.

"Україна як ніколи близька до появи власної автокефальної помісної церкви. Є абсолютно всі необхідні ключові елементи, які забезпечать цей процес. Я як президент прийняв рішення звернутися до Вселенського патріарха з проханням щодо надання томосу Українській помісній автокефальній церкві", - зазначив глава держави.

За його словами, парламент повинен підтримати таке звернення. Потім таке звернення буде передано Вселенському патріархом. Таке рішення може бути прийнято до 1300-річчя хрещення "України-Руси".

Як пояснив відразу ж після Пасхи, він прибув до Константинополя, де зустрівся з Вселенським патріархом Варфоломієм. В ході 7-годинної зустрічі вдалося досягти певного поступу в цьому питанні, деталі якого поки не розкриваються.

Крім того, у нього є звернення церковних ієрархій, всі єпископи УПЦ КП поставили свої підписи під зверненням до Вселенського патріарха про створення української автокефальної церкви. Також підписалися під зверненням до Патріарха і президента всі архієпископи Української автокефальної православної церкви.

Так, на думку глави держави, у поколінь віруючих в Україні з'явилася надія на утворення єдиної помісної Української Православної церкви. При цьому він додав, що навіть після проголошення такої в Україні збережеться УПЦ МП, щоб у віруючих був вибір.

Нагадаємо, за останні два роки в Україні більше 39 парафій УПУ МП перейшли під юрисдикцію УПЦ Київського патріархату. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив архієпископ УПЦ КП Євстратій Зоря.

Читайте АСН в Google News