Народні прикмети на 16 квітня: День Водяного

16.04.2018, 09:14

У православній церкві в цей день вшановують святого Микиту Сповідника. Інші назви свята: «Микита Льодолом», «День Микити», «День Водяного», «Частування Водяного», «Свято рибалок».

Повінню день прозвали в зв'язку з початком льодоходу та відкриттям рибальського промислового сезону. Вважалося, що в цей день прокидається від зимової сплячки Водяний.

Як вважали в народі, Водяний - це господар вод. Він пасе на дні річки або озера стада своїх корів - сомів, коропів, лящів і іншу рибу. Командує русалками, Ундінами і іншими водними мешканцями. Взагалі він хороший, але іноді любить побалуватися і затягнути на дно яку-небудь людину, щоб та його розважала.

Водяного представляли у вигляді голого обрюзглого, банькатого, з риб'ячим хвостом старого. Може обернутися великою рибою, дитиною або конем.

За довгу холодну зиму дідусь-Водяний ослаб і зголоднів. Прокинувшись, Водяний відразу бажає поживитися чимось, а потім йде оглядати своє водяне царство.

16 квітня опівночі рибалки приходили до води пригостити і задобрити дідуся-Водяного. Якщо цього не зробити, то водяний зі злості передавить всю рибу, залишить рибалок без улову, а сам попливе в інше місце.

Сни, які снилися 16 квітня означають наступне: співати заупокійні молитви - до довгого життя; грати на баяні - до печалі; перебирати ягоди - гіркі сльози; дорікати когось - до подяки від солідних людей; хропіння чути - до втоми; рахувати яйця - до втрати друзів.

Читайте АСН в Google News