Людство п'є воду з пляшок разом з пластиком – дослідження

16.03.2018, 06:54

Бутильована питна вода не є чистою – вона забруднюється мікропластиком від самих пляшок. До таких результатів прийшли в ході дослідження, яке оприлюднила громадська журналістська мережу Orb Media, пише Deutsche Welle.

В ході дослідження перевірили продукти 11 виробників, їх купили в 19 різних місцях в 9 країнах світу. Забруднення пластиком знайшли в 93% проб.

«Ми просто ще не знаємо, скільки цих частинок насправді потрапляють в кров. Багато з них можуть бути великі. І є небезпека потрапляння таких частинок в тканини організму», - заявив глава Центру екології навколишнього середовища Університету штату Арізона (США) Рольф Халден. Мікропластик вчені називають забруднювачем, який «викликає занепокоєння».

Адже при попаданні в тканини організму пластик може привести до порушення клітин внаслідок окислення, який, в свою чергу, викликає хронічні запалення і захворювання. Дослідники поки не знають, як і природа забруднення, але точно ідентифіковані нейлон, поліетилентерефталат, а в 54% випадків встановлено наявність поліпропілену.

Читайте АСН в Google News