Заява Газпрому про розірвання договору з Україною - блеф і передвиборні "понти" - експерт

02.03.2018, 17:43

Заява Газпрому про розрив газового договору з Україною - це блеф і типова передвиборча історія. Про це на своїй сторінці написав представник уряду в ВРУ Вадим Денисенко, передає кореспондент ASN.

"Заява Газпрому про початок розриву транзитного договору з Україною - це типова російська реакція, суть якої зводиться до знаменитої фрази Островського: "та не дістанься ж ти нікому". Економічного сенсу в цій історії просто немає і його не потрібно шукати", - пише нардеп .

Що насправді стоїть за цим всім? На його думку, перш за все лють від програшу в Стокгольмському арбітражі і бажання підняти ставки в торгах із Європою за газопровід Північний потік-2. По-друге, це типова передвиборча історія з розряду "підйому з колін".

"Це блеф? Та тому, що зараз, в період гострих холодів, Газпром навряд чи відключить Європу від газу. А якщо відключить, може назавжди поховати Північний потік-2. Тому що з таким несподіваним партнером ніхто не захоче мати справу. Отже, що буде далі? В наступні кілька днів Газпром дійсно зменшить прокачування газу і частина Європи відчує на собі холод. Далі європейці поїдуть до Москви і після багатоденних переговорів росіяни «змилуйся» і почнуть качати газ", - вважає нардеп.

Однак росіяни дійсно можуть в 2019 році різко зменшити транзит газу через Україну, припускає нардеп. І це загрожує величезними збитками Україні. Так що Денисенко радить вже зараз думати, де і як купувати газ, і виділити максимум ресурсів на запуск нових свердловин і альтернативних видів пального.

Читайте АСН в Google News