Холодний новобуд: українські забудовники жорстко економлять на матеріалах

21.02.2018, 19:32

Українські забудовники жорстко економлять на будматеріалах, а органи державної влади їх не контролюють. Таку думку висловив аналітик консалтингового агентства SV Development Сергій Костецький на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Зараз забудовники економлять буквально на всьому, і держава ніяк не може їх проконтролювати. Вона дивиться, що будинок побудований відповідно до проекту, всі зазори враховані, є благоустрій, але ніхто не дивиться на якість матеріалів, з яких зроблені будівлі", - зазначив експерт.

За його словами, до кризи забудовники мали "зазор" у 200-300%, тому будували будинки з вентильованими фасадами "європейської якості", використовували більш якісну арматуру, відводили більше площ під місця загального користування. При цьому він додав, що ті будинки, які зараз запроваджуються в експлуатацію, особливо монолітно-каркасні, які наповнюються шлако-блоками, які не використовувалися протягом довгого часу, "дадуть про себе знати" вже через п'ять років.

Слабкими місцями таких об'єктів, на думку експерта, є теплопровідність і енергозбереження. Нагадаємо, ціни на житло в Україні продовжують падати і вже наблизилися до критично низького рівня. Деякі забудовники вже продають квадратні метри практично за собівартістю. Такі дані оприлюднив Нацбанк України у грудневому "Звіті про фінансову стабільність".

Читайте АСН в Google News