З України на заробітки виїхало 7% працездатного населення

19.02.2018, 21:38

Офіційно з України з 2015 року виїхало за кордон в пошуках заробітку близько 7% працездатного населення. Реальна ж цифра набагато вища, пише Bloomberg.

Відзначається, що безвіз з Євросоюзом посилив масовий витік робочої сили з України. Основною ж причиною поїздок на роботу за кордон є рівень оплати праці: якщо в Україні середня зарплата становить близько 7100 грн ($265), то в тій же Польщі за місяць можна отримати в середньому 3500 злотих ($1046).

Серед причин, що спонукають українців виїжджати за кордон, також називається війна на Донбасі, девальвація гривні і корупція всіх гілок влади. Також наголошується, що раніше іноземні компанії шукали співробітників з великим досвідом і дипломами, а тепер наймають всіх підряд і при необхідності проводять місячний тренінг.

На сьогоднішній день Польща, Словаччина і Чехія дозволяють українцям працевлаштуватися тимчасово, на кілька місяців, безвіз дав можливість працювати за кордоном як легально, так і нелегально. Транспортні зв'язки також покращилися, в тому числі нова залізнична лінія між Києвом і Варшавою. Також робочі руки вже потрібні в Данії та Ізраїлі.

Читайте АСН в Google News