Не факт, що це станеться. Експерт розповів, як влада гальмує монетизацію субсидій

16.02.2018, 14:32
Процес підготовки постанови про монетизацію субсидій проходить вкрай складно. Про це на прес-конференції заявив член Економічного дискусійного клубу Геннадій Рябцев, передає кореспондент ASN.
 
"Монетизація субсидій планується в два етапи. Перший етап має початися в квітні і триватиме протягом усього 2018 року. Він буде полягати в тому, що будуть відпрацьовуватися алгоритми переходу на оплату субсидій і пільг через механізми, які, на жаль, досі не відпрацьовані. Тому сьогодні буде відбуватися зустріч моїх колег, причетних до підготовки цього проекту постанови Мінфіну. По суті, від сьогоднішнього рішення буде залежати: а чи буде це питання розглядати Кабмін", - заявив він.

З його слів, якщо сьогодні робоча група дійде консенсусу, то вже в наступну середу Кабмін може розглянути питання затвердження алгоритму переходу на монетизацію, але не переходу як такого до монетизації субсидій.
 
"Тобто, якщо дуже пощастить, то всі, хто планує отримати пільги в монетарному вигляді, зможуть не відразу це відчути. На жаль, зараз у мене немає впевненості в тому, що це станеться. Тому що, на жаль, взаємодія між центральними органами виконавчої влади в цьому питанні практично повністю відсутня. Про це свідчить процес підготовки даної постанови. Дуже складно йде процес узгодження всіх пунктів. Особливо, коли йдеться про виділення безпосередньо грошей, пільг у монетарному вигляді. Не вирішено також досі питання: з якої дати будуть введені так звані соціальні картки, на які й будуть перераховуватися всі субсидії, які зараз, на жаль, йдуть безпосередньо в кишені енергетичних монополістів".

Читайте АСН в Google News