Пам'ятки культури у Києві відберуть у недобросовісних власників

15.02.2018, 12:51

Пам'ятки культури в Києві відбиратимуть у комунальну власність у недобросовісних власників. Про це в ході засідання круглого столу заявив заступник директора Департаменту культури КМДА, керівник управління охорони культурної спадщини Олександр Никоряк, передає кореспондент ASN.

"Цей рік у нас - рік захисту культурної спадщини. Тому я думаю, що нам необхідно багато зробити для збереження, реставрації та охорони наших пам'яток. У Києві склалася така ситуація, що дуже часто останнім часом пам'ятки то горять, то їх підпалюють. А недобросовісні власники ніяк за це не відповідають. Тому в закон треба вносити зміни", - заявив він.

З його слів, Департамент культури КМДА вже підготував зміни до базового закону щодо захисту культурних пам'яток: "Адже сьогодні власник доводить пам'ятку до руйнування. А штрафи за це - мізерні. І довести його провину - практично неможливо". Чиновник підкреслив, що змінами до закону пропонується закріпити норму про передачу таких пам'яток у комунальну власність.

"Це буде повернення в державну і комунальну власність. Що стосується штрафів, то ми пропонуємо встановити єдині штрафи, як для фізичних, так юридичних осіб. Коли ці зміни будуть ухвалені, впевнений, власники будуть розуміти, що в їхніх руках - перлини, які треба берегти... А якщо вони будуть їх доводити до руйнування, то місто їх забиратиме, виставлятиме на аукціони, щоб цими перлинами захоплювалися наші туристи", - прогнозує він.

У свою чергу, голова профільного комітету парламенту Княжицький зазначив, що сьогодні відбудеться засідання робочої групи нардепів і представників столичної влади, де будуть обговорюватися ці законодавчі зміни.

Читайте АСН в Google News