Восени може початися нова світова криза, готуємось до гіршого - економіст

09.02.2018, 15:39

До листопада всю світову економіку з Україною разом може накрити нова криза: потрібно готуватися до гіршого. Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив відомий економіст Ерік Найман.

«Світовий фінансовий ринок був уражений найсильнішою хвилею продажів. Акції впали від своїх недавніх максимумів на 10 і більше відсотків. Це перший тривожний сигнал для світової економіки. Так, зараз усе ще добре - зарплати і інфляція ростуть, прибутки бізнесу теж, та й ВВП більшості країн непогано розігнався вгору. Однак стрімке зростання прибутковості американських держоблігацій (через зростання загрози інфляції та розширення бюджетного дефіциту США внаслідок податкової реформи) спровокувало першу хвилю продажів акцій», - розповів експерт.

На його думку, в короткостроковому плані, сьогодні-завтра, можна очікувати розпродаж фінансових активів, які народ кинеться купувати. Це можуть бути американські держоблігації, які вже істотно подорожчали на тлі втечі від ризику.

«Потім ринок акцій напевно відновить зростання і може навіть оновити історичні максимуми або близько того (за останнє сторіччя таке відбувалося в 10 з 12 біржових циклів). Однак до травня ситуація в світовій економіці, швидше за все, спровокує погіршення прогнозів по прибутку акціонерних компаній і в травні може початися «ведмежий ринок» (зазвичай триває близько року і за цей час фондові індекси падають на 35-50%)», - підкреслив Найман .

Він додав, що динаміка фондових ринків пророкує ситуацію в економіці, тому до листопада очікується початок економічної кризи в США. «Якщо це дійсно станеться, то досить скоро накриє кризою і всю світову економіку. І Україну, з її гігантськими виплатами зовнішніх боргів у 2019-20 роках. Так що зберігаєте кеш і готуйтеся до гіршого», - попередив економіст.

Читайте АСН в Google News