Майже половина ліків в українських аптеках - фальсифікат

30.01.2018, 17:26

Через скасування контролю рівень фальсифікованих ліків в українській аптечній мережі може досягати 40%. Таку думку висловив президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Ми говоримо про те, що нам потрібно скасувати перевірки, щоб розвивався бізнес. І перевірки скасували, і бізнес, ми бачимо, як "успішно" розвивається. Окремі його види дійсно успішно розвиваються, але вони розвиваються на тому, що немає перевірок", - зазначив експерт.

За його словами, у зв'язку з відсутністю перевірок в українську аптечну мережу потрапляє багато фальсифікованих лікарських препаратів. Так, якщо в умовах дії суворих контролюючих органів в Україні до 2013 року в аптечній мережі налічувалося до 3% фальсифікованих лікзасобів, то зараз цей показник може досягати "африканського рівня" - 30-40%.

Крім того, Сердюк додав, що якщо раніше контролюючі органи перевіряли якість медпрепаратів, вже поставлених в державні лікарні з держзакупівель, то сьогодні договори на закупівлі лікзасобів навіть не оприлюднюються. Нагадаємо, учасники фармринку оцінюють можливе подорожчання препаратів на рівні 10%, але в співтоваристві пацієнтів вказують на часту необґрунтованість формування ціни на ліки з урахуванням валютних ризиків.

Читайте АСН в Google News