Від сьогодні в Україні гроші "підуть за пацієнтом": набрала чинності медреформа

30.01.2018, 12:45

Від сьогодні, 30 січня, в Україні набув чинності закон "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" від 19 жовтня 2017 року. Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я, передав кореспондент ASN.

Згідно з повідомленням відомства, вже почався процес автономізації медичних установ - перетворення їх на комунальні некомерційні підприємства. Пізніше вони зможуть у такому статусі укладати договори з Національною службою здоров'я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету.

Сама Національна служба здоров'я буде створена, як планують у МОЗ, до липня поточного року. Зараз триває підготовка над її створенням. Найближчим часом буде оголошено конкурс на посаду глави НСЗУ.

З квітня 2018 року українці почнуть вибирати лікаря первинної допомоги (сімейного лікаря, терапевта, педіатра) і підписувати з ним Декларацію. До цього часу підписання таких документів відбувається в пілотному режимі. Вибрати сімейного лікаря жителі країни зможуть без прив'язки до прописки, а за обслуговування у нього платитиме держава.

У МОЗ стверджують, що в гарантований державою пакет обслуговування громадян будуть входити не тільки медичні послуги, але й лікарські засоби. Нагадаємо, в ході першого в 2018 році засідання уряду прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що зарплати медикам доведуть до європейських до 2020 року.

Читайте АСН в Google News