Рекордні хабарі в КМДА: з кожної маршрутки чиновникам щорічно "заносять" від 700 тисяч гривень

26.01.2018, 12:17

Чергове подорожчання проїзду в маршрутних таксі Києва і області пов'язано з ростом апетитів корумпованих чиновників, які стягують тепер від 700 тисяч до 1,5 мільйона гривень на рік. Таку думку висловив заступник голови ГО "Українська антикорупційна асоціація" Олександр Аронець на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"З одного маршрутки - а таких в Києві налічується понад 6 тисяч - чиновники отримують близько 700 тисяч гривень на рік, а в передмісті - від мільйона до півтора, адже на Київщині зростання не на гривню-дві відбувається, а на 5-10 гривень" , - зазначив експерт. За його словами, з початку року тільки в Києві проїзд у маршрутках подорожчав на більш ніж 20 маршрутах - від гривні до 2.

Як зазначив громадський діяч, 1-2 грн плюс до ціни одного проїзду, на перший погляд, не так багато, проте в процентному співвідношенні зростання цін склало 20-40%, що немало. "Це не 5%, не 10% - воно досить велике", - підкреслив він.

При цьому Аронець додав, що додаткові кошти, зібрані перевізниками у зв'язку зі збільшенням плати за проїзд, підуть не на поліпшення сервісу і безпеки під час проїзду в маршрутних таксі, а на хабарі чиновникам, які надають перевізникам право працювати на тому чи іншому маршруті. За підрахунками ГО «Українська антикорупційна асоціація», як повідомив її голова, від 10 до 40% виручки перевізників йде на "подяку" адміністраціям, які проводять конкурс - зокрема, Транспортний департамент КМДА в Києві.

Нагадаємо, в кінці минулого року член Асоціації перевізників Києва Юрій Артеменко повідомив, що проїзд у маршрутках Києва та передмістя подорожчає до 8-9 гривень з 5-6. Вартість приміських рейсів зросте з 12-16 грн до 20 гривень.

Читайте АСН в Google News