Чи можна за допомогою ЦВК сфальсифікувати вибори. Думка експерта

25.01.2018, 19:07

Зусиллями Центральної виборчої комісії (ЦВК) вплинути на результати виборів вкрай складно, але боротьба за членство в ній гостра. Таку думку висловив політичний експерт Валентин Гладких на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Всі ці міфи і розповіді про казкові фальсифікації насправді дуже перебільшені. Певний люфт завжди є, але говорити, що тільки зусиллями ЦВК можна фальсифікувати вибори і переломити їх результати на свою користь, - це перебільшення", - зазначив експерт.

За його словами, згідно з результатами виборів за останні 15 років, в Україні систематично перемагали представники опозиції. Однак уже в процесі формування коаліції в парламенті на передній фланг можуть виходити не ті політичні сили, які набрали найбільше голосів виборців.

Також Гладких нагадав, що істотно підкоригувати результати виборів в Україні можна за допомогою судів, як це було в ситуації з "п'ятьма скандальними округами", де за позовом директора Інституту права і суспільства Юрія Кармазіна були зняті переможці виборів у 2012 році. При цьому він додав, що, тим не менш, між політичними силами йде гостра боротьба за право делегувати свого члена в ЦВК.

Нагадаємо, 23 січня президент Петро Порошенко під час зустрічі зі спікером парламенту Андрієм Парубієм підписав подання на нових членів Центральної виборчої комісії. Пізніше він поповнив перелік ще одним кандидатом - ним став Олег Конопольський.

Читайте АСН в Google News