Фірми Коломойського за три місяці вивели на Кіпр із «Приватбанку» $1,7 млрд - Reuters

25.01.2018, 16:02

З 28 травня по 1 вересня 2014 року 42 компанії з Дніпропетровської області через фіктивні угоди на поставки товарів вивели з України на Кіпр $1,7 млрд. Про це сказано в розслідуванні Reuters.

Всі ці компанії отримували кредити в «ПриватБанку», яким у той час володіли олігархи Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов. Суму в $1,7 млрд було перераховано 6 конторам з Великої Британії і Британських Віргінських островів як передоплату за майбутні поставки товарів. Йшлося нібито про закупівлю марганцевої руди, мазуту, кранів та інших товарів. Однак товар не поставила жодна з 6 фірм. Гроші ж зберігалися в кіпрській філії «ПриватБанку».

Про одну з фірм в розслідуванні йдеться більш детально. Так, дніпропетровська компанія Profit 18 серпня 2014 року перерахувала $48,5 млн британській фірмі Trade Point Agro як попередню оплату за поставку 24 250 тонн полімеру, який використовується у тканинах і пластикових контейнерах. Товар, як і передбачалося, не був поставлений. Коли ж український суд виніс рішення проти Trade Point Agro і наказав їй повернути отримані кошти - британська компанія не оскаржила це рішення, однак і не повернула гроші.

Нагадаємо, «ПриватБанк» був націоналізований у грудні 2016 року. Відома компанія Kroll проводила незалежне розслідування і встановила, що за 10 років з «ПриватБанку» шляхом шахрайських схем були виведені $5,5 млрд.

Читайте АСН в Google News