Нардепи хочуть скасувати кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

23.01.2018, 12:53

Народні депутати пропонують Верховній Раді скасувати кримінальну відповідальність чиновників за незаконне збагачення. Відповідний законопроект було зареєстровано в парламенті.

Авторами документа є нардепи Владислав Данілін і Олександр Кірш («Народний Фронт»), Геннадій Чекіта і Андрій Шинькович (БПП). У законопроекті пропонується звільняти чиновників від відповідальності за придбання або передачу іншим особам статків, походження яких він не може пояснити.

У пояснювальній записці наголошується, що притягнути потенційного корупціонера до відповідальності можна буде тільки, якщо майно придбано незаконно. «Зараз чиновника чекає покарання від 2 до 10 років позбавлення волі за придбання, наприклад, машини, вартість якої не відповідає офіційним доходам його сім'ї. У цьому і полягає злочин незаконного збагачення», - зазначила керівник юридичного відділу Центру протидії корупції Олена Щербань.

Однак у документі пропонується ввести відповідальність для чиновника виключно за незаконне придбання майна - наприклад, без належної угоди або доручення. Таким чином, придбання чиновниками автомобілів і квартир, які коштують у сотні разів більше їхнього офіційного заробітку, якщо це зроблено офіційно, скажімо, в автосалоні - не передбачатиме кримінальної відповідальності.

Крім того, законопроект №7499 також легалізує приховування корупційного майна чиновників через оформлення його на третіх осіб. Журналісти підозрюють, що ухвалення цього законопроекту призведе до закриття сотень гучних кримінальних справ.
Нагадаємо, кримінальна відповідальність за незаконне збагачення була введена в 2015 році. Це було однією з вимог Євросоюзу.

Читайте АСН в Google News