Слідом за молоком: цьогоріч в Україні можуть заборонити і домашнє м'ясо

22.01.2018, 14:35

Слідом за посиленням умов виробництва і продажу м'яса поточного року Україна може суворо обмежити продаж домашнього м'яса. Таку думку висловив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін у коментарі кореспонденту ASN.

"Якщо стосовно молока йдеться про категорійність, то щодо м'яса є досить серйозні вимоги стосовно забезпечення санітарно-епідеміологічної безпеки продажу цього продукту як такого , що швидко псується. На сьогодні введення всього цього комплексу, насамперед  щодо молока, відкладено на півроку, тому поки нічого побоюватися", - зазначив експерт.

За його словами, в місцях продажу м'яса повинні бути відповідні холодильні установки, належний санітарний та ветеринарний контроль тощо. При цьому Пендзін додав, що, оскільки до 90% молока в країні виробляється на приватних подвір'ях, МінАПК піде на відтермінування імплементації європейських норм, та ж ситуація буде і щодо м'яса, виробленого "приватниками".

Водночас експерт підкреслив, що зміна умов продажу м'яса в Україні є насамперед в інтересах споживачів. Також директор ЕДК підкреслив, що нововведення навряд чи вплинуть на ціну продукту, оскільки сьогодні вуличні торговці м'ясом орієнтуються на ціну продукту в торгових мережах, а вона, в свою чергу, залежить від економічних чинників, а не від умов торгівлі.

Нагадаємо, з 2018 року уряд планував заборонити селянам здавати молоко на заводи, оскільки воно нібито не відповідає гігієнічним нормам і є другосортним. Однак після нового року відомство відклало набрання цим рішенням чинності на півроку. За даними українських експертів, від 75 до 90% молока в країні виробляється на індивідуальних подвір'ях.

Читайте АСН в Google News