Тяжкохворі в Україні тижнями не отримують належного знеболення - Human Rights Watch

18.01.2018, 17:46

Тяжкохворі люди в Україні тижнями, а іноді і місяцями не отримують необхідного знеболювання через незнання і небажання лікарів. Про це повідомила дослідник Human Rights Watch в Україні Таня Купер на презентації щорічного звіту організації, передав кореспондент ASN.

"Працівники охорони здоров'я в різних регіонах країни не володіють достатніми знаннями і навичками в галузі лікування болю до цього часу. І в деяких моментах ми просто документували відсутність бажання допомагати людям. І в цих умовах, наприклад, онкохворі залишаються без належного знеболення протягом тижнів, місяців і продовжують страждати", - зазначила експерт.

За її словами, нормативно-правова база в Україні щодо доступності сучасних сильних знеболювальних засобів пацієнтам і тяжкохворим людям була значно поліпшена за останні кілька років. Однак візити представників організації в різні регіони країни показали, що нове законодавство не завжди дотримується на практиці.

При цьому вона додала, що позитивні зміни дослідники зафіксували в сфері забезпечення безпеки і захисту, а також інклюзивності стосовно ЛГБТ-спільноти. Як пояснила Т. Купер, багато відомств - зокрема, Міністерство охорони здоров'я та МВС, демонструють своє бажання допомагати представникам спільноти, однак на побутовому рівні гомофобія, як і раніше, широко поширена.

Нагадаємо, заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк опублікував на своїй сторінці в Facebook шокуючі фото того, як виглядає обласна станція швидкої допомоги й онкодиспансер, які знаходяться в Білій Церкві. На фото чиновник зафіксував старі палати і процедурні кабінети лікарні, що не пам'ятають ремонту, а також старе обладнання для лікування важких захворювань, яке дивом підтримують в робочому стані.

Читайте АСН в Google News