Президент Європейської комісії офіційно закликав Британію повернутися в ЄС

17.01.2018, 18:32

Президент Європейської комісії закликав Британію знову приєднатися до Європейського союзу, цього разу - використовуючи маловідому договірну статтю «№49», повідомляє Іndependent. Виступаючи в Європейському парламенті в Страсбурзі, Жан-Клод Юнкер сказав, що «вихід Великої Британії з ЄС - це катастрофа», і запропонував країні залишитися в союзі.

Юнкер вперше публічно озвучив можливість того, що навіть вийшовши з союзу Британія все ще може змінити своє рішення і повернутися в блок, посилаючись на іншу статтю союзного договору.

Глава ЄС каже, що Brexit все ще може бути скасований: «Попри те, що англійці пішли відповідно до статті 50, все ще існує стаття 49, яка дозволяє повернутися до членства, і я хотів би цього. Я хотів би, щоб ми тепер ставилися один до одного з повагою і не відмовлялися один від одного», - сказав він депутатам Європарламенту.

Юнкер у вівторок схвалив заяву президента Європейської ради Дональда Туска про те, що Британія все ще може «передумати», щоб повноцінно повернутися в союз. "Ми з паном Туском ще раз звернулися до британського уряду вчора і сказали, що якщо британський народ, британський парламент, британський уряд, захоче повернутися в союз, ми будемо готові обговорити це. Ми не відштовхуємо британців, ми хочемо, щоб вони залишилися», - пояснив він.

Нагадаємо, в березні 2017 року прем'єр Британії Тереза ​​Мей офіційно почала дворічний юридичний процес виходу країни з ЄС, який повинен завершитися в березні 2019 року.

Читайте АСН в Google News