З ПриватБанку до націоналізації вивели більше $5,5 млрд - Нацбанк

16.01.2018, 14:18

ПриватБанк до націоналізації в 2016 році став об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, з банку вивели не менше $5,5 млрд. Про це повідомили в прес-службі Нацбанку з посиланням на дані аудиту, проведеного компанією Kroll.

В ході розслідування фахівці Kroll підтвердили, що ПриватБанку було завдано збитків щонайменше в розмірі $5,5 млрд. Зокрема, кредити, які видавав ПриватБанк юридичним особам, використовувалися для придбання активів і фінансування бізнесу екс-акціонерів і груп, пов'язаних з ними осіб в Україні та за кордоном.

Таким чином до грудня 2016 75% корпоративного кредитного портфеля видали 36 позичальникам, пов'язаним з колишніми акціонерами і групами афілійованих з ними осіб. Більшість кредитів не погашаються і є простроченими, що призвело до збитків банку мінімум у $5,5 млрд. Детективи Kroll з'ясували, що обсяг операцій і швидкість їх проведення, відсутність обґрунтованого економічного зв'язку між особою, яка погашає кредит, і початковим позичальником, а також широке використання офшорних компаній свідчать про спроби приховати справжнє призначення коштів від регуляторів і інших стейкхолдерів.

Всі ці схеми генерувала і реалізовувала окрема секретна структура всередині самого ПриватБанку. У цій структурі працювали «сотні співробітників ПриватБанку». Національний банк планує передати отримані результати дослідження в правоохоронні органи.

Нагадаємо, 20 грудня Високий суд Лондона вирішив заарештувати активи Коломойського і Боголюбова в усьому світі. 18 грудня стало відомо, що генпрокурор Луценко зустрічався з Коломойським в Амстердамі.

Читайте АСН в Google News