Головним "гальмом" децентралізації назвали Президента України

26.12.2017, 16:09

Президент України Петро Порошенко штучно гальмує децентралізацію, оскільки не хоче втрачати контроль над місцевою владою. Таку думку висловила політолог, виконавчий директор Українського незалежного центру політичних досліджень Світлана Конончук на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Зараз ця політична децентралізація сповільнилася і навіть скоротилася за рахунок того, що президентська сторона хоче мати більше впливу на керівників місцевих державних адміністрацій, підбирати їх поза того конкурсу, який був передбачений законом про державну службу", - зазначила експерт. За її словами, у глави держави є юридичні підстави для обмеження виборності глав адміністрацій, проте, очевидно, він їм зловживає.

При цьому вона додала, що вже об'єднані територіальні громади створили свої команди і побудували групи підтримки. Однак, на думку Конончук, далі розширення фінансових повноважень процес децентралізації не пішов.

Нагадаємо, Бюджет 2018 року передбачає збереження чинної дохідної бази місцевих бюджетів, а крім того - зарахування 5% рентної плати за користування надрами. Всього в наступному році обсяг фінансового ресурсу місцевих бюджетів складе 556,1 млрд гривень, що на 15% більше, ніж у поточному році.

На 2018 рік також запланована субвенція на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад в розмірі близько 2 млрд гривень, а субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій складуть 5 млрд гривень. Крім того, 6 млрд гривень держава надасть місцевим бюджетам додатково до Державного фонду регіонального розвитку.

Читайте АСН в Google News