Чи вдасться закінчити війну на Донбасі в 2018 році - прогноз політолога

22.12.2017, 15:25

Серйозних проривів у врегулюванні конфлікту на Донбасі в 2018 році очікувати не варто. Таку думку висловив голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Стан переговорів з цієї проблеми свідчить про те, що позиції України і Росії з цих проблем залишаються прямо протилежними. Ми практично не наблизилися до якогось дієвого компромісу, і я швидше скептик, що вдасться вийти на якісь серйозні компроміси щодо Донбасу і наступного року", - заявив експерт.

За його словами, ситуація з врегулювання конфлікту на Донбасі не зазнала будь-яких істотних змін за весь останній рік, хоча в рішенні цієї проблеми і намітився поворот. Так, серйозні дискусії на міжнародному рівні точаться навколо теми введення миротворчої місії.

При цьому він додав, що переговори стосовно Донбасу наступного року сконцентруються на "локальних" темах - припинення вогню, відновлення роботи Спільної центру з контролю і координації припинення вогню, розмінування. "Очікувати кардинальних змін у виконанні Мінських угод немає жодних підстав, бо в Росії вибори, потім наші вибори починаються", - підсумував політолог.

Водночас, на його думку, немає підстав і для будь-яких серйозних загострень ситуації на Донбасі, принаймні у першій половині 2018 року, в зв'язку з проведенням у Росії ЧС з футболу. Однак за аналогією з олімпіадою 2014 року можна очікувати від російського президента демонстрації сили відразу після чемпіонату.

Нагадаємо, на сході України відзначається різке погіршення гуманітарної ситуації і стану безпеки. Про це повідомив офіційний представник Європейської зовнішньополітичної служби.

Читайте АСН в Google News