Тварин тепер можна вигодовувати тільки безпечними і здоровими харчами - новий закон

21.12.2017, 18:10

Нардепи ухвалили закон про безпеку кормів. Верховна Рада прийняла в цілому Закон України "Про безпечність та гігієну кормів», за що проголосували 229 нардепів, передає кореспондент ASN. "Це ще один важливий євроінтеграційний закон", - заявив спікер Андрій Парубій.

В пояснювальній записці зазначено, що питання виробництва, експорту, імпорту, використання, пакування, маркування, транспортування, зберігання та введення в обіг кормів, кормових добавок та преміксів, основи забезпечення їх якості та безпеки в Україні законодавчо не врегульовано, що створює великі ризики для здоров’я людини під час споживання харчових продуктів тваринного походження.

Тому розробка закону продиктована необхідністю гармонізації законодавства України із законодавством Європейського Союзу у частині порядку забезпечення безпечності та гігієни кормів.

Завданням закону є встановлення законодавчо врегульованих відносин між суб'єктами господарювання, що здійснюють свою діяльність на ринку кормів, кормових добавок та преміксів, чітка регламентація прав та обов'язків, а також відповідальності за якість і безпечність продукції, а також приведення у відповідність термінології з метою забезпечення гармонізації із законодавством ЄС.

Закон визначає правові та організаційні засади виробництва та обігу кормів, регулює відносини між органами виконавчої влади та операторами ринку кормів, зокрема:
- повноваження органів державної влади та їх посадових осіб;
- основні засади здійснення державного контролю кормів;
- права та обов’язки операторів ринку;
- порядок реєстрації, припинення, поновлення, скасування дії державної реєстрації потужностей;
- вимоги до виробництва та обігу кормів, потужностей, що виробляють корми для їх ввезення (пересилання) на митну територію України;
- відповідальність за порушення законодавства про корми тощо.

Читайте АСН в Google News