Україна змогла вдвічі скоротити споживання антрациту

21.12.2017, 16:15

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України протягом року вдвічі скоротило потребу країни у вугіллі антрацитової групи. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик на підсумковій прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"За рік ми диверсифікували постачання вугілля антрацитної групи, якої нам не вистачало, з 10,10 млн т до 5 млн т - вдвічі. Програма, яка розписана у нас на 2018 рік, дозволить перейти до 3 млн т, а в 2019 році ми взагалі відмовимося від поставки антрациту і повністю забезпечимо себе вугіллям антрацитової групи", - заявив міністр.

За його словами, економії вдалося досягти за рахунок переобладнання котлоагрегатів другого і п'ятого блоків Зміївської ТЕС. Зараз ефект тільки від цих двох блоків - це мільйон тонн антрацитового вугілля економії на рік. Також зараз Міненергетики працює над переформатуванням 1-го і 4-го блоків Зміївської ТЕС і 4-й Трипільської ТЕС.

При цьому він додав, що потужний ДТЕК, який перебуває у приватній власності, тільки зараз приступив до переобладнання енергоблоків Придністровської і Криворізької ТЕС, тоді як Міненерговугілля вже завершує цей процес. Істотної економії - в 1 млн т вугілля антрацитної групи - дозволив досягти проект, реалізований на Хмельницькій, Рівненській та Київській підстанціях, ще 600-700 тис. т дозволив заощадити третій гідроакумулюючий блок на Дністровській станції.

Ще 700-800 тис. т дасть економія за рахунок розвантаження Запорізької АЕС. Нагадаємо, Національне агентство з запобігання корупції (НАЗК) виявило декларування недостовірної інформації міністром енергетики та вугільної промисловості Ігорем Насаликом.

Читайте АСН в Google News