Великі дози аскорбінової кислоти при застуді або грипі не підвищують імунітет і не мають профілактичного ефекту. Про це на своїй сторінці в Facebook зазначила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.
«Вітамін C у великих дозах не підвищує імунітет. Довгий час вважалося, що це може мати профілактичний ефект, але це так і не було доведено дослідженнями», - написала вона. За словами Супрун, надмірне надходження будь-яких вітамінів і мінералів не працює для зміцнення імунітету. Водночас їх дефіцит робить організм людини сприятливим до виникнення різних хвороб.
«В Україні достатньо поширений дефіцит вітаміну D, йоду, фтору, заліза у деяких групах населення, але рішення про їх додатковий прийом краще ухвалювати разом з вашим сімейним лікарем», - підкреслила міністр.
Вона підкреслила, що захисні сили організму працюють на повну потужність при збалансованому харчуванні. Тобто ключовим тут є не конкретні продукти у щоденному меню, а саме культура їжі.
Так, для підвищення імунітету, слід не пропускати снідок, обід і вечерю, але при цьому забути про перекуси на ходу. Не можна відмовлятися від сезонних і місцевих продуктів, а також максимально скорочувати вживання цукру, солі, алкоголю.