Кір в Україну прийшов із Румунії - лікар

14.12.2017, 16:45

З вакцинами проти кору в Україні справи йдуть дуже погано. Про це на прес-конференції заявив лікар-інфекціоніст Юрій Жигарєв, передає кореспондент ASN.

«У нас ніякої надзвичайної ситуації з кором. У нас є підйом захворюваності, який вже був у 2006 році. І повторюється з періодичністю, так поводиться кір. І зараз ми просто знову підходимо до максимуму захворюваності. Це не чума, що не віспа, ця інфекція, яку ми знаємо більше тисячі років, ще з часів Гіппократа. Тому не втрачаємо голову», - заявив лікар.

Жигарєв нагадав, що навіть у розвинених країнах, таких як Швейцарія і Нідерланди, були спалахи кору. Зараз же кір в Україну прийшла з Румунії. «Але якщо в Румунії з вакцинами все добре, то в Україні з вакцинами все погано. Якщо в Румунії вакцинують 80% населення, то у нас ці цифри дуже низькі», - підкреслив лікар.

За його словами, вакцинація діє тільки після 2 тижнів, за цей час виробляється імунітет. В іншому випадку, якщо контакт із хворим був, а імунітет не виробився, можна захворіти. При контакті з хворим треба протягом 72 годин зробити спеціальне щеплення. Але, як зазначив лікар, таких спеціальних імуностимулюючих щеплень в Україні «практично немає зараз». Стовідсоткова гарантія, якщо ви вже перехворіли на кір.

Эксперт попередив, що в разі захворювання треба відразу ж звернутися до лікаря. Оскільки кір, його наслідки можуть призводити навіть до летальних наслідків. «Якщо ж ви захворіли, то ліків від кору немає. Лікують виключно симптоми: високу температуру, висип, тобто наслідки. Чудо-засобів щодо специфічного лікування від кору немає. Не вірте фармкомпаніям», - зазначив він.

Читайте АСН в Google News