Підвищення "мінімалки" заганяє бізнес у тінь, а в державному секторі призводить до скорочень - експерт

11.12.2017, 17:50

Чергове підвищення мінімальної заробітної плати заганяє бізнес у тінь, а серед працівників бюджетного сектора призводить до масових скорочень. Таку думку висловив експерт з соціальних питань Руслан Бортник на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Попереднє підвищення мінімальної заробітної плати коштувало Україні 130 тисяч легальних робочих місць. Це офіційна статистика. Ми прекрасно розуміємо, що ці люди продовжили працювати, але вже не платять податки", - зазначив експерт.

За його словами, цей крок уряду був абсолютно популістським, оскільки таке штучне підвищення зарплати не призвело до збільшення реальних доходів населення.

При цьому Бортник пояснив, що приватний сектор в результаті такого підвищення просто почав більше заходити в тінь і не оформляти найманих працівників, а в багатьох державних установах змушені були скорочувати працівників. Так, за його словами, наприклад, в різних інститутах і відділеннях НАН України професорів і академіків офіційно переводили на половину і навіть чверть ставки, щоб "витягнути" бюджет.

Нагадаємо, пізно ввечері 7 грудня депутати Верховної Ради ухвалили Державний бюджет на 2018 рік. Також парламентарі ухвалили рішення про підвищення власних зарплат.

Читайте АСН в Google News